Παρακάτω θα βρείτε μια άγνωστη για πολλούς συνταγή, για να φτιάξετε φέτος τις γιορτές το επονομαζόμενο «Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι». Γιατί τέτοιες παραδοσιακές συνταγές δεν πρέπει να χάνονται, αλλά να υπάρχουν κάπου γραμμένες…
Μια συνταγή για να φτιάξετε Ποντιακό σουσαμένιο τσουρέκι
Μια παραδοσιακή συνταγή
Προ ημερών είχα μία συζήτηση στην επιχείρηση μου με την γλυκύτατη Ανατολή, για κάποιο άγνωστο (κατ’ εμέ) τσουρέκι με σουσάμι, το λεγόμενο «Ποντιακό τσουρέκι με σουσάμι». Να είμαι ειλικρινής δεν το ήξερα, ούτε την είχα καν ακουστά.
Προθυμοποιήθηκε η Ανατολή να μου γράψει και να μου στείλει την συνταγή, πράγμα το οποίο και έκανε. Παρακάτω θα διαβάσετε την συνταγή, η οποία πιστεύω πως είναι αρκετά εύκολη. Αλλά και επίσης πιστεύω πως τέτοιες παραδοσιακές συνταγές δεν πρέπει να χάνονται, αλλά να υπάρχουν κάπου γραμμένες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ανατολή για το κόπο της να την γράψει, αλλά και για την θετική της ανταπόκριση στο ενδιαφέρον που έδειξα. Και πως να μην δείξω άλλωστε! Ας την ευχαριστήσω λοιπόν.
Υλικά για τη ζύμη
- 1000 γραμμάρια αλεύρι τύπου 70% απαλό (κατάλληλο για άνοιγμα φύλλου).
- 250 γραμμάρια νερό χλιαρό.
- 150 γραμμάρια ελαιόλαδο.
- 20 γραμμάρια νωπή μαγιά ζαχαροπλαστικής ή 10 γραμμάρια ξερή μαγιά.
- 2 γραμμάρια αλάτι.
- 2 κουταλιές σούπας ξίδι.
Υλικά για τη γέμιση
- 1000 γραμμάρια σουσάμι φυσικό ή λευκό αποφλοιωμένο.
- 200 γραμμάρια καστανή ζάχαρη.
- 3 κουταλιές σούπας κανέλα σε σκόνη.
- 1/2 κουτάλια σούπας γαρίφαλο σε σκόνη.
Εκτέλεση – Παρασκευή
- Τοποθετούμε το αλεύρι στον πάγκο εργασίας και προσθέτουμε το αλάτι. Ανακατεύουμε. Κάνουμε μία λακουβίτσα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υγρά (νερό, ελαιόλαδο, ξύδι) και διαλύουμε την μαγιά.
- Ζυμώνουμε εντατικά μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, μαλακή, ελαστική και να δείξει ότι έχει αναπτυχθεί η γλουτένη (δεν θα σκίζεται εύκολα το ζυμάρι κατά την έκτασή του).
- Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά της ώρας, ώστε να αναπτυχθεί η μαγιά.
- Αν χρησιμοποιήσουμε φυσικό σουσάμι, τότε το πλένουμε και το καβουρδίζουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε λευκό αποφλοιωμένο, τότε μόνο το καβουρδίζουμε.
- Το αλέθουμε στο μπλέντερ μέχρι να αρχίσει να βγάζει ελαφρώς το λάδι του. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
- Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Όταν διογκωθεί στο διπλάσιο το ζυμάρι, το κόβουμε σε 14 ίσα κομμάτια περίπου 100 γραμμάρια το καθένα.
- Με ένα χοντρό πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζυμαράκι σε φύλλο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνειά του περίπου 90 γραμμάρια γέμισης. Το στρίβουμε σε ρολό και κολλάμε την άκρη του βρέχοντάς το με λίγο νερό.
- Στρίβουμε το ρολό που σχηματίστηκε σε «σαλιγκάρι» και το τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
- Βρέχουμε ελαφρά τα «σαλιγκάρια» με τα χέρια μας με νερό και ψήνουμε για 40-50 λεπτά της ώρας, ανάλογα με τον φούρνο που έχουμε, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί – καφέ χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε επίσης: Συνταγή για Ποντιακά Τσουρέκια
Φωτογραφία άρθρου: Ανατολή Κοσμίδου