Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον Δεκαπενταύγουστο, από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, οι πιστοί θα τιμήσουν τη μεγάλη γιορτή της Χριστανοσύνης, την Κοίμηση της Θεοτόκoυ.
Στον τόπο όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού
Πάσχα του καλοκαιριού
Μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, τα πανηγύρια και τα έθιμα στα χωριά περισσεύουν για τον εορτασμό του «Πάσχα του καλοκαιριού». Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στις εκκλησίες, διατηρώντας τις παραδόσεις του εκάστοτε τόπου τους.
Μετά την καθιερωμένη λειτουργία, η οποία είναι βαθιά συνδεδεμένη με το πένθος που χαρακτηρίζει τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου, στις εκκλησίες όλη της χώρας ή και την παραμονή πραγματοποιείται η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας της Παναγίας. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, όλη η Ελλάδα τιμάει την Κοίμηση της Θεοτόκoυ.
Παράλληλα και επιπρόσθετα πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, ανά την Ελλάδα, οι οποίες προσφέρουν την ευκαιρία για παραδοσιακό γλέντι, με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις κατά τόπο.
Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
Η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο είναι ο τόπος όπου κάθε Δεκαπενταύγουστο χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Το μοναστήρι – καταφύγιο της φιλοτεχνημένης από τον Ευαγγελιστή Λουκά θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που μεταφέρθηκε εκεί από την Τραπεζούντα του Πόντου.
Πόντιοι (και όχι μόνο) από κάθε γωνιά της γης δίνουν κάθε χρόνο «ραντεβού» τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Σε αυτή την ιστορική εκκλησία, το «Πάσχα του καλοκαιριού» τιμάται παρουσία χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατά τριήμερο του εορτασμού (πριν και μετά τον Δεκαπενταύγουστο) περνά πάνω από 10.000 κόσμος για να προσκυνήσει
Την παραμονή και μετά τον μέγα αρχιερατικό εσπερινό, γίνεται η λιτάνευση της Αγίας εικόνας της «Παναγίας Σουμελά». Ενώ ανήμερα της γιορτής, γίνεται αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Όπως τότε στον Πόντο
Οι Κοίμηση της Θεοτόκoυ, πέρα από μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, είναι και μια θρησκευτική εκδήλωση που τη βρήκαμε από τους προγόνους μας. Γινόταν στον Πόντο για 1.600 χρόνια, από τον 4ο αιώνα που ιδρύθηκε η Μονή. Δεν αποτελεί όμως μόνο μια θρησκευτική εκδήλωση, αποτελεί μια εθνικοθρησκευτική εκδήλωση.
Γιατί και τότε στον Πόντο όλοι οι Έλληνες, από όλες τις περιοχές του Πόντου, μαζευόντουσαν μια φορά το χρόνο εκεί για να συνεορτάσουν, όχι μόνο θρησκευτικά αλλά και πολιτισμικά. Να ανταλλάξουν προϊόντα, να κάνουν την εμποροπανήγυρη, να γίνουν γάμοι, βαφτίσεις.
Υπήρχε γενικά μια άλλη αντίληψη των Ελλήνων του Πόντου και σύνδεση της Παναγίας Σουμελά, μεταξύ τους
Έτσι και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, το σημαντικό μήνυμα είναι αυτό. Ελάτε να συνεορτάσουμε τον Δεκαπενταύγουστο όλοι μαζί στα υψώματα του Βερμίου, Πόντιοι και φιλοπόντιοι. Εκεί, στο σπίτι της Παναγίας Σουμελά…