Σαλάτα με Ποντιακό, καπνιστό, γαΐς τυρί

Μοιραστείτε το

Πράσινη σαλάτα με Ποντιακό, καπνιστό, «γαΐς τυρί» και γλυκόξινη σάλτσα. Η παρακάτω συνταγή, για αυτή τη σαλάτα, συνδυάζει πολλά διαφορετικά στοιχεία, όπως γλυκό, δροσερό και καπνιστό.

Για τη σαλάτα αυτή έχουν χρησιμοποιηθεί προϊόντα χαρακτηριστικά της Ποντιακής κουζίνας


Αφροδίτη Γεωργιάδου

Η Αφροδίτη Γεωργιάδου με καταγωγή από το Κιλκίς και Ποντιακές ρίζες, ανατράφηκε με τα φαγητά και την κουλτούρα του Πόντου.

Πατέρας της Αφροδίτης Γεωργιάδου είναι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης, δημιουργός του κτήματος και της παραγωγικής μονάδας «Το Ραγιάν» στο Κιλκίς. Όπου παράγουν με παλιές αυθεντικές συνταγές, Ποντιακά τυριά όπως «γαΐς τυρί», «παρχαροτύρ» και άλλα πολλά προϊόντα.

Η ίδια, γαλουχημένη να σέβεται την οικογενειακή κληρονομιά της και συνεπαρμένη από το πάθος των γονιών της, με το που τελείωσε το σχολείο, γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής. Με απώτερο στόχο να αναλάβει αυτό που θεωρεί πλέον και δικό της χρέος, τη διατήρηση του θησαυρού της Ποντιακής διατροφής.


Σχετικά με την συνταγή

Για τη σαλάτα αυτή η Αφροδίτη Γεωργιάδου έχει χρησιμοποιήσει προϊόντα χαρακτηριστικά της Ποντιακής κουζίνας. Όπως το «γαΐς τυρί» και τα «κοκκύμελα» (δαμάσκηνα), με τα οποία φτιάχνουν πετιμέζι και εδώ τα αντικαθιστούμε με μαρμελάδα κόκκινων φρούτων.

Η σάλτσα διατηρείται για λίγες ημέρες στο ψυγείο και χρειάζεται λίγο ζέσταμα σε χαμηλή φωτιά πριν από το σερβίρισμα

Δείτε παρακάτω τη συνταγή από την Αφροδίτη Γεωργιάδου, έτσι ώστε να φτιάξετε και εσείς μια πολύ νόστιμη σαλάτα με Ποντιακό, καπνιστό, «γαΐς τυρί».


Υλικά για 4 μερίδες

  • 320 – 350 γραμμάρια σαλατικά, όπως μαρούλια διαφόρων ειδών, λόλα, σπανάκι, ρόκα κ.α.. Πλυμένα, στεγνά και χοντροκομμένα.
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα.
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος.
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος.
  • 100 γραμμάρια «γαΐς τυρί» καπνιστό, μαδημένο στις κλωστές του.


Υλικά για τη γλυκόξινη σάλτσα

  • 5 κουταλάκια της σούπας μαρμελάδα φράουλα ή από φρούτα του δάσους.
  • 1 κουταλάκι της σούπας μουστάρδα χυμός και ξύσμα από 2 λεμόνια.
  • 200 ml ελαιόλαδο.
  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Εκτέλεση – Παρασκευή

Γλυκόξινη σάλτσα

  • Για να φτιάξουμε την πράσινη σαλάτα με καπνιστό «γαΐς τυρί» και γλυκόξινη σάλτσα, ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπολ τη μαρμελάδα, τη μουστάρδα, το ξύσμα, τον χυμό και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε καλά, με το σύρμα, μέχρι να αναμειχθούν.
  • Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε αργή ροή, όπως φτιάχνουμε μαγιονέζα, μέχρι να φτιάξουμε μια λεία – κρεμώδη σάλτσα.

Σαλάτα

  • Σε μια σαλατιέρα ανακατεύουμε τις πρασινάδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά.

Σερβίρισμα

  • Ζεσταίνουμε ελαφρώς την σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει χλιαρή και ημίρρευστη.
  • Περιχύνουμε την σαλάτα, ανακατεύουμε, σκορπίζουμε τις κλωστές από το καπνιστό «γαΐς τυρί» και σερβίρουμε.


Διαβάστε επίσης: Ποντιακές νοστιμιές στην Άθωνος

Μοιραστείτε το