Σαρμαδάκια με μαύρα λάχανα

Μοιραστείτε το

Ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε ένα υγιεινό παραδοσιακό Ποντιακό φαγητό. Τα «σαρμαδάκια με μαύρα λάχανα» δεν έχουν καμία σχέση με τα «σαρμαδάκια με αμπελόφυλλα». Πρόκειται για ένα διαιτητικό – χορτοφαγικό φαγητό και πάνω απ’ όλα νόστιμο.

Τα μαύρα λάχανα δεν έχουν καμία σχέση με τα αμπελόφυλλα (κληματόφυλλα)


Ποντιακοί σαρμάδες με μαυρολάχανα

Τα «μαυρολάχανα» (μαύρα λάχανα) τα οποία στον Πόντο υπήρχαν σε αφθονία, είναι πολύ διαδεδομένα στη Ποντιακή κουζίνα. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ η γεύση τους είναι γλυκιά και υπέροχη.


Για τους Πόντιους, οι «σαρμάδες» είναι ένα Κυριακάτικο και γιορτινό φαγητό, το οποίο δεν λείπει ποτέ από τη διατροφή και τα τραπέζια τους. Επίσης, αυτό το πιάτο το σερβίρανε στα τραπέζια, στο γλέντι πριν το γάμο.

Οι «σαρμάδες με μαυρολάχανα» είναι ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό Ποντιακό νηστίσιμο φαγητό, το οποίο μπορείτε να φτιάξετε και να καταναλώσετε οποτεδήποτε. Θέλει υπομονή και μεράκι, όπως κάθε φαγητό, για να έχει απόλυτη επιτυχία.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τους δικούς σας «σαρμάδες με μαύρα λάχανα»


Υλικά Συνταγής

Επειδή τα «μαύρα λάχανα» είναι μια δυσεύρετη κατηγορία λάχανου, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και λαχανίδες στη παρακάτω συνταγή.

  • 50 φύλλα από μαύρα λάχανα ή λαχανίδες
  • 3 κρεμμύδια
  • 2 ντομάτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • Μαϊντανό
  • Δυόσμο
  • 2 κούπες ρύζι «γλασέ» ή «καρολίνα» (προτιμήστε «καρολίνα»)
  • 3 κούπες νερό ζεστό
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο


Εκτέλεση – Παρασκευή

  • Πλύντε τα μαυρολάχανα – λαχανίδες, κατόπιν ζεματίστε τα ελαφρώς και στραγγίστε τα.
  • Σοτάρετε σε κυβάκια τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τη ντομάτα. Έπειτα προσθέστε αλάτι, ελαιόλαδο και το ρύζι και σβήστε τη φωτιά.
  • Τυλίξτε τα φύλλα με τη γέμιση και τοποθετήστε τα στη κατσαρόλα. Στη βάση της οποίας να έχετε στρώσει μερικά φύλλα, για να μην κολλήσουν τα σαρμαδάκια.

Υπομονή και τέχνη στο τύλιγμα!

  • Κατόπιν, τοποθετήστε τα σαρμαδάκια στη κατσαρόλα, σε σειρά, πολύ κοντά τον ένα με το άλλο, για να μην ανοίξουν. Κάντε όσες στρώσεις χρειαστεί.
  • Αφού γεμίσετε την κατσαρόλα με τα σαρμαδάκια, τοποθετήστε ένα βαρύ πιάτο επάνω, για να μη διαλυθούν κατά το βράσιμο.
  • Τέλος, σκεπάστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό και σε μέτρια φωτιά βράστε τους σαρμάδες, περίπου για 30 – 45 λεπτά. Προσθέστε ζεστό νερό κάθε φορά που θα δείτε ότι τελειώνει.
  • Προσέξτε στο τέλος να μην μείνουν πολλά υγρά στο φαγητό σας.
  • Οι «σαρμάδες με μαυρολάχανα» είναι έτοιμοι.
  • Οι «Ποντιακοί σαρμάδες» ταιριάζουν πολύ και μπορείτε να τους συνοδέψετε με σκέτο γιαούρτι ή τζατζίκι.


Ιδέα για σάλτσα

Σε ένα μπολ βάλτε στραγγιστό γιαούρτι, λίγο τριμμένο σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέστε λίγο από το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και ανακατέψτε μέχρι να έχετε μια ανάλαφρη σάλτσα. Περιχύστε τα σαρμαδάκια που έχετε σερβίρει σε κάθε πιάτο.

Τέλος, να θυμάστε ότι οι «Ποντιακοί σαρμάδες» γίνονται μικροί σε μέγεθος, όπως τα «ντολμαδάκια γιαλαντζί».


Καλή σας όρεξη!


Διαβάστε επίσης: Συνταγή για Καρτοφί ντολμάδες

Μοιραστείτε το