Ένα αυθεντικό Ποντιακό πιάτο, πολύ νόστιμο και εύκολο στη παρασκευή του. Βάση του το Σιρόν, ένα εμβληματικό – χειροποίητο ζυμαρικό της Ποντιακής κουζίνας.
Από την Παρθένα Μισαηλίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Ακρίτες Νέας Κρώμνης»
Το πασκιτάν είναι το Ποντιακό μαλακό, ανάλατο τυρί με υπόξινη γεύση και γλυκύτητα που προκύπτει από τη ζύμωση. Πρόκειται για προϊόν επεξεργασίας (χωρίς αλάτι) του «Ταν». Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις «Μπασκί» (πίεση) και «Ταν», επειδή είναι υποπροϊόν του «Ταν».
Διαλύεται τέλεια σε κρύο νερό και δίνει μια βελούδινη σάλτσα, όσο πυκνή ή ρευστή θέλουμε…
Υλικά συνταγής
- 20 σιρόν ή μια συσκευασία σιρόν
- ½ κιλό πασκιτάν ή στραγγιστό γιαούρτι
- 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Καυτερή πάπρικα ή μπούκοβο
Εκτέλεση συνταγής
- Βάζουμε σε ένα ταψί τα σιρόν, το ένα δίπλα στο άλλο.
- Βράζουμε νερό με λίγο αλάτι και τα περιχύνουμε τόσο όσο να τα σκεπάσουμε.
- Τα αφήνουμε να φουσκώσουν.
- Κατόπιν σε άλλο σκεύος διαλύουμε το πασκιτάν, σε χλιαρό νερό.
- Ρίχνουμε μέσα το σκόρδο τριμμένο, ανακατεύουμε, τα αδειάζουμε στο σιρόν και το περιχύνουμε με καυτό αγελαδινό βούτυρο.
- Πασπαλίζουμε με πάπρικα ή μπούκοβο.
- Το σερβίρουμε ζεστό.