Στην «Άγρια Δύση» των Σερρών

Μοιραστείτε το

Η Γιούλη Πιλπιλίδου και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης άφησαν πίσω τη Θεσσαλονίκη, για να ζήσουν (κυριολεκτικά) στην άκρη του πουθενά. Σε ένα μικρό χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο των Σερρών, στους πρόποδες της καταπράσινης οροσειράς των «Κρουσίων», που αποτελεί φυσικό σύνορο με το γειτονικό Κιλκίς.

Έστησαν με αγάπη και μεράκι το «Πιρπιρίμι» τους,
στο μικρό χωριό Θεοδώρειο του νομού Σερρών


Γιούλη Πιλπιλίδου – Λευτέρης Ελευθεριάδης

Το Θεοδώρειο, κυριολεκτικά «δώρο Θεού», μπορεί να μην αναφέρεται σε πολλούς χάρτες, ωστόσο αποτελεί το τέλος μιας διαδρομής στην «Άγρια Δύση» των Σερρών.

Πριν από ένα χρόνο η Γιούλη Πιλπιλίδου και ο Λευτέρης Ελευθεριάδης, συνεργάτες και σύντροφοι, πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν μόνιμα στο μικρό χωριό, αφήνοντας πίσω τους τους έντονους ρυθμούς της Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση μπορεί να μην ήταν εύκολη, ωστόσο φαίνεται να τους δικαιώνει.

Γιούλη Πιλπιλίδου - Λευτέρης Ελευθεριάδης

Η Γιούλη, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σουηδία, κατάγεται από το Θεοδώρειο Σερρών και μικρή περνούσε κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές διακοπές στο χωριό.

Όπως λέει, ανέκαθεν ήταν συναισθηματικά δεμένη με τον όμορφο τόπο, χωρίς βέβαια να περάσει ποτέ από την σκέψη της πως κάποια στιγμή θα ζούσε μόνιμα εκεί. Ωστόσο όλα άλλαξαν λόγω πανδημίας…

«Την περίοδο της καραντίνας, λόγω του Covid-19, με τον Λευτέρη ζήσαμε μεγάλο διάστημα “αποκλεισμένοι” στο χωριό. Αυτό μας άρεσε σε σχέση με τους ρυθμούς της πόλης και αφού μπορούσαμε να εργαστούμε και από εδώ και η Θεσσαλονίκη είναι σχετικά κοντά, πήραμε την απόφαση να εγκατασταθούμε μόνιμα στο Θεοδώρειο»

Η Γιούλη και ο Λευτέρης ονειρεύονται και δημιουργούν στο Θεοδώρειο…

«Αυτό που θέλαμε είναι να δημιουργήσουμε ένα σημείο αναφοράς στο χωριό, που θα έδινε νέα ώθηση. Θα έφερνε ξένο κόσμο, με στόχο να το βάλουμε στον τουριστικό χάρτη της περιοχής, που δεσπόζει η λίμνη της Κερκίνης» λέει από την πλευρά του ο Λευτέρης.

Ο οποίος αν και κατάγεται από την Ημαθία και έζησε χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αγάπησε «με τη πρώτη ματιά» -όπως λέει- αυτόν τον τόπο.


Παραδοσιακή ταβέρνα «Πιρπιρίμι»

Στο Θεοδώριο ο Λευτέρης Ελευθεριάδης και η η Γιούλη Πιλπιλίδου δημιούργησαν με πολύ αγάπη και μεράκι την παραδοσιακή ταβέρνα «Πιρπιρίμι».

Το «Πιρπιρίμι», η γνωστή μας γλυστρίδα όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, ξεκίνησε σαν ένα κλασικό καφενείο της Ελληνικής επαρχίας και σύντομα εξελίχθηκε σε γαστρονομικό στέκι, με τα gourmet πιάτα του. Που την τιμητική τους έχουν τοπικά προϊόντα από βουβαλίσιο κρέας, λουκάνικα Τζουμαγιάς κ.α.

Η εικόνα του καφενείου – ταβέρνας παραπέμπει σε κινηματογραφική ταινία του Θεόδωρου Αγγελόπουλου και περνώντας το κατώφλι του, θαρρείς πως ταξιδεύεις πίσω στο χρόνο.

Το «Πιρπιρίμι», εκτός από το καλό φαγητό, ξεχωρίζει και από τα μουσικά live και τα άλλα πολιτιστικά event, που τακτικά διοργανώνει, προσελκύοντας επισκέπτες από τη γύρω περιοχή και όχι μόνο.

Το «Πιρπιρίμι»


Θεοδώρειο Σερρών

Το Θεοδώρειο είναι κτισμένο στους πρόποδες της οροσειράς των «Κρουσίων», που χωρίζεται βόρεια στο Δύσωρο (860 μ. υψόμετρο) και νότια στο Μαυροβούνι, με ψηλότερη κορυφή στα 1.197 μέτρα. Τα βουνά χωρίζουν τις πεδινές εκτάσεις Σερρών και Κιλκίς, με τις κορυφογραμμές να αποτελούν φυσικό σύνορο.

Τα «Κρούσια» ξεχωρίζουν από τις έντονες αντιθέσεις, με χαράδρες και ρεματιές, καθώς και με τα πλούσια δάση οξιάς, δρυός, κωνοφόρων και την ποικιλόμορφη πανίδα.

Το Θεοδώρειο έως τις αρχές της δεκαετίας του ’70 ήταν «πέρασμα» του μοναδικού δρόμου που ένωνε τις Σέρρες με το Κιλκίς και τη Θεσσαλονίκη


Το Θεοδώρειο μπορεί να φαντάζει απόμακρο, ίσως να φταίει και η όχι τόσο καλή κατάσταση του δρόμου που οδηγεί σε αυτό. Ωστόσο βρίσκεται σε έναν τόπο που σαγηνεύει τον επισκέπτη από την ομορφιά και τη μαγεία της άγριας και ανόθευτης της φύσης που το περιβάλλει.

Με «πρωταγωνιστές» άλογα, αγελάδες και κατσίκια,
που βόσκουν ανέμελα στον έφορο κάμπο

«Πνιγμένο» στο πράσινο των βουνών που δεσπόζουν γύρω του, το Θεοδώρειο αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της πεζοπορίας, εξαιτίας των χαμηλών υψομέτρων και της βατότητας τους από δασικούς δρόμους και μονοπάτια. Το συντομότερο από αυτό, οδηγεί στα «μπάνια». Τις βάθρες που σχηματίζουν τα ρέματα που κατεβαίνουν από το νερό.

Εάν βρεθείτε στο Θεοδώρειο Σερρών, ο Λευτέρης Ελευθεριάδης και η Γιούλη Πιλπιλίδου, μεταξύ άλλων, θα σας δείξουν και το μονοπάτι που οδηγεί στις γραφικές βάθρες.


Δείτε επίσης: Ένας Σερραίος τροφοδοτεί όλη τη Σκανδιναβία

Πηγή
Photo: Παναγιώτης Σαββίδης

Μοιραστείτε το