Συνταγές του Πόντου, συνταγές απλές και γευστικές. Μία από αυτές είναι και η παρακάτω. Δεμέσια, πρόκειται για Ποντιακές πίτες των οποίων η γέμιση μπορεί να αποτελείται από διάφορα λαχανικά ή χόρτα. Θα μπορούσαμε να τα πούμε και χορτόπιτες.
Δεμέσια με γέμιση από τσουκνίδες
Τσουκνίδες – Κιντέας
Στο διαιτολόγιο των Ποντίων περιλαμβάνονταν πολλά λαχανικά – χόρτα και μάλιστα κάποια από αυτά όχι τόσο συνηθισμένα στον Ελλαδικό χώρο. Τέτοια ήταν και οι τσουκνίδες ή αλλιώς… κιντέας.
Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε συνταγή για να φτιάξετε δεμέσια με γέμιση από τσουκνίδες. Όπως ακριβώς τα έφτιαχνε και η γιαγιά…
Υλικά για τη ζύμη
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 2 κουταλιές λάδι
- 1 κουταλάκι μαγιά
- Λίγο αλάτι
Υλικά για τη γέμιση
- 1 κιλό τσουκνίδες
- 2 κρεμμύδια
- 2 κουταλιές δυόσμο (προαιρετικά)
- ½ ποτήρι λάδι
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
- Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι να ροδίσει.
- Πλένουμε καλά και κόβουμε τις τσουκνίδες. Κατόπιν τις ανακατεύουμε με το κρεμμύδι, προσθέτοντας (προαιρετικά) το δυόσμο, το αλάτι και το πιπέρι.
- Αφήνουμε τη γέμιση μας μέχρι να ψηθεί (μαραθεί).
- Ζυμώνουμε το αλεύρι μαζί με τη διαλυμένη μαγιά, το λάδι και το αλάτι, συμπληρώνοντας λίγο-λίγο το νερό. Πλάθουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή, αλλά να μη κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη για μισή ώρα περίπου, ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Κατόπιν την χωρίζουμε σε μικρά μπαλάκια, τα οποία ανοίγουμε σε παχιά φύλλα.
- Αφού γεμίσουμε τα πιτάκια με μία κουταλιά από τη γέμιση, φροντίζουμε να τα κλείσουμε καλά στις άκρες, πιέζοντας με τα δάχτυλα.
- Τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι, μέχρι να ροδίσουν.
Προαιρετικά στη γέμιση μπορούμε να προσθέσουμε και μπούκοβο. Τόσο, όσο μας αρέσει και αντέχουμε το καυτερό.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο με τοποθέτηση ενεργού συνδέσμου (link)