Το Κεσκέκ είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που παρασκευάζεται και μοιράζεται στους παρευρισκομένους σε Ποντιακούς γάμους και σε καλεσμένους στις γιορτές των Ποντίων (π.χ. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά κ.α.).
Ένα πολύ νόστιμο φαγητό, το οποίο φτιάχνεται από λίγα και αγνά υλικά
Πρόκειται για ένα φαγητό που παρασκευάζεται από χυλό βρασμένης κότας – κόκορα, αποφλοιωμένο σιτάρι ή κορκότο, περιχυμένο με λιωμένο βούτυρο.
Η Ποντιακή κουζίνα, διαμορφώθηκε σε εύφορες περιοχές, όπου η κύρια ασχολία του πληθυσμού ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Η απλή και ανεπιτήδευτη κουζίνα του αγροτικού χώρου και των λαϊκών τάξεων, ήταν λογικό λοιπόν να δίνει έμφαση σε προϊόντα που προέρχονται από τα σιτηρά, το γάλα και το κρέας.
Πολλά φαγητά των Ποντίων είναι κοινά σε όλη την Μικρά Ασία, όπως το κεσκέκ, που το συναντάμε στη Καππαδοκία και στην Ιωνία.
Υλικά Συνταγής
- Μια μεγάλη χωριάτικη κότα (2 κιλά περίπου).
- 2 φλιτζάνια αποφλοιωμένο σιτάρι ή κορκότο.
- 5-6 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο.
- Αλατοπίπερο.
- Λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά).
Εκτέλεση Συνταγής
- Βάζουμε το σιτάρι να μουσκέψει από τη προηγούμενη ημέρα (τουλάχιστον για 12 ώρες). Την επομένη το στραγγίζουμε.
- Καθαρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε την κότα.
- Βάζουμε την κότα σε μια κατσαρόλα για να βράσει. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το σιτάρι με το νερό, να βράσει και αυτό.
- Αφού μισοβράσουν και τα δύο, τα βάζουμε μαζί σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 4-5 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν.
- Κατόπιν, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά και καθαρίζουμε καλά το κοτόπουλο από τα κόκαλα του.
- Στη συνέχεια χτυπάμε το φαγητό στο μίξερ ή με το ξύλο από το γουδί, ώστε να γίνει μια ωραία κρέμα.
- Τέλος, καίμε το φρέσκο βούτυρο και το ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα, μέχρι το φαγητό μας να χυλώσει.
- Βγάζουμε το κεσκέκ και το σερβίρουμε σε βαθιά πιατέλα.
- Εάν θέλουμε, πασπαλίζουμε με μοσχοκάρυδο λίγο πριν το σερβίρισμα.
Σημείωση: Αντί για σιτάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορκότο (κοπανισμένο σκληρό σιτάρι), αλλά όχι πλιγούρι.