Τα μουχούλια είναι ζυμαρένια γλυκά, με λιγοστή ζάχαρη, σε σχήμα μικρής βαρκούλας. Φτιάχνονται σκέτα, πασπαλισμένα με κοπανισμένα καρύδια και περιχυμένα με μέλι. Συχνά τα γέμιζαν και με ξερά φρούτα ή και με ψιλοκομμένα μήλα πασπαλισμένα με κανέλα.
Πολλά και αναπάντεχα περίτεχνα τα Ποντιακά γλυκά
Τα Ποντιακά γλυκά εμφανίζουν την ιδιαιτερότητα ότι εκτός από το πανάρχαιο πετιμέζι και το μέλι, ως γλυκαντική ουσία χρησιμοποιούνταν πολύ και τη ζάχαρη, που έφτανε στον Πόντο λόγω του εκτεταμένου εμπορίου.
Παρακάτω ακολουθεί συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας μουχούλια.
Υλικά συνταγής
- 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο.
- 70 γραμμάρια ζάχαρη.
- 2 κουτάλια της σούπας βούτυρο αγελάδας, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου.
- 2 αυγά.
- 1 φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα, πλήρες
Υλικά για τη γέμιση:
- 400 γραμμάρια ανάμεικτα ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, χουρμάδες κ.ά.).
- 100 γραμμάρια καρυδόψιχα, κοπανισμένη.
Υλικά για το σερβίρισμα:
- Ζάχαρη άχνη ή μέλι.
Εκτέλεση συνταγής
- Για τη γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
- Για τη ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το 1 αυγό και ανακατεύουμε με το φτερό, μέχρι τα υλικά να ενωθούν.
- Προσαρμόζουμε τον γάντζο για ζύμες και ζυμώνουμε για 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.
Κατόπιν…
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 16 κομμάτια, τα πλάθουμε σε μπάλες με μέγεθος περίπου όσο ένα μικρό πορτοκάλι και τις πιέζουμε με την παλάμη μας για να πάρουν οβάλ σχήμα.
- Τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας τις στενές άκρες κάθε οβάλ ζυμαριού, ώστε να γίνει σαν βαρκούλα, και πιέζουμε το κέντρο για να φτιάξουμε μια ρηχή λακκουβίτσα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C και στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Τακτοποιούμε τις βαρκούλες (τα μουχούλια) σε σειρές και τις αλείφουμε με το δεύτερο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο. Στο κέντρο τους μοιράζουμε γέμιση.
- Ψήνουμε τα μουχούλια για 20-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν όμορφα.
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!
Συνταγή από τα αρχεία της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Παλαιού Φαλήρου «Η Μαύρη Θάλασσα»
Φωτογραφία άρθρου: Θεοδόσης Γεωργιάδης