Το Πάσχα είθισται να φτιάχνουμε τσουρέκια. Στον Πόντο ζύμωναν ψωμί και έφτιαχναν Πασχαλινά τσουρέκια τη Μεγάλη Πέμπτη. Μάλιστα έφτιαχναν παραπάνω τσουρέκια, από όσα χρειαζόταν κάθε οικογένεια, για τους φτωχούς γείτονες και συγγενείς.
Όλο το χωριό μοσχοβολούσε κατά το ψήσιμο των τσουρεκιών!
Τσουρέκι – Γλυκό ψωμί
Η ονομασία «τσουρέκι» προέρχεται από τη Τουρκική λέξη «corek». Η οποία αναφέρεται σε οποιοδήποτε ψωμί είναι φτιαγμένο με ζύμη που περιέχει μαγιά. Ενώ υπάρχουν πολλά είδη «corek», τόσο αλμυρά όσο και γλυκά – σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Το τσουρέκι υιοθετήθηκε από τους Έλληνες, οι οποίοι έφτιαξαν την εκδοχή ενός γλυκού ψωμιού, φτιαγμένο με γάλα, βούτυρο και αβγά και με το σχήμα τους να ποικίλλει. Το πιο γνωστό τσουρέκι είναι η πλεξούδα, με ή χωρίς κόκκινο αυγό. Οι πλεξούδες και οι κόμποι προέρχονται από τους ειδωλολατρικούς χρόνους, ως σύμβολα για την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων.
Το τσουρέκια είναι ένα από τα ποικίλα εορταστικά ψωμιά της Ποντιακής παράδοσης. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή για να φτιάξετε και εσείς τα δικά σας Ποντιακά τσουρέκια, το φετινό Πάσχα.
Υλικά για το προζύμι
- 340 γραμμάρια νερό.
- 340 γραμμάρια αλεύρι.
- 20 γραμμάρια μαγιά.
- Λίγη ζάχαρη.
Υλικά για τη ζύμη
- 670 γραμμάρια αλεύρι.
- 100 γραμμάρια ζάχαρη.
- 180 γραμμάρια βούτυρο.
- 6 γραμμάρια αλάτι.
- 4 αυγά.
- Λίγες σταφίδες.
Υλικά για τη γέμιση
- 1 μπολάκι καρύδια.
- 1 μπολάκι σουσάμι άσπρο.
- 1 μπολάκι σουσάμι μαύρο.
- 1-2 κουταλάκια σούπας κανέλα.
- Λίγη μαστίχα – Λίγη ζάχαρη.
- 2 κουταλάκια μαχλέπι.
Εκτέλεση συνταγής
- Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι: Σε μια λεκάνη βάζουμε χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Για να λιώσει η μαγιά πιο γρήγορα, βάζουμε λίγη ζάχαρη. Με το χέρι σιγά-σιγά βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει μαλακή και ενιαία ύφη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
- Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ανάβουμε τα αρώματα από το σουσάμι, δηλαδή ανακατεύουμε το άσπρο σουσάμι με μια ξύλινη κουτάλα, πάνω στη φωτιά. Η διαδικασία αυτή κρατά 5 λεπτά και τα σουσάμια χοροπηδάνε στη διάρκειά της. Μετά το πεντάλεπτο αλέθουμε τα σουσάμια στο multi. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το μαύρο σουσάμι.
- Έπειτα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα αλεσμένα σουσάμια, λίγη ζάχαρη, 2 κουταλάκια μαχλέπι και 1-2 κουταλιές της σούπας κανέλα, καρύδια, μαστίχα και τα ανακατεύουμε. Η γέμιση είναι έτοιμη.
- Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο το προζύμι, φτιάχνουμε τη ζύμη: Ανακατεύουμε το προζύμι με τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Ζυμώνουμε είτε στο μίξερ είτε με το χέρι. Το βούτυρο, το βάζουμε στο τέλος, επειδή παίρνει καλύτερο άρωμα το ζυμάρι. Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά.
- Κατόπιν, ανοίγουμε τη ζύμη με ένα χοντρό πλάστη, βάζουμε σε μια πλευρά της τη γέμιση και τυλίγουμε τη ζύμη. Για να κλείσει, την κολλάμε με αυγό ή με λίγο νερό. Άμα κολλήσει, τη στρίβουμε σαν σαλιγκάρι, το οποίο περνάμε με αυγό για να ροδοκοκκινίσει, το πασπαλίζουμε με καρύδια και ζάχαρη και το ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου στους 180˚C.