Στη Ποντιακή παράδοση, την ημέρα του αρραβώνα, οι γονείς του νέου μαζί με τον «δεξάμενο» (νονό του γαμπρού), με συγγενείς και τον ιερέα του χωριού, πήγαιναν στο σπίτι του κοριτσιού. Αφού γινόταν ο αρραβώνας, στη συνέχεια έπιναν σουμάδα για να επισφραγίσουν το «Σουμάδεμαν» και ξεκινούσε το γλέντι.
Η Σουμάδα είναι σιρόπι από αμύγδαλα και πικραμύγδαλα
Τα αμύγδαλα συμβόλιζαν την ευλογία του ζευγαριού και την απόκτηση πολλών παιδιών. Ενώ, όταν σπανίως ένας αρραβώνας διαλυόταν, έλεγαν «Έκλωσαν τη σουμάδα».
Εκτός από τον Πόντο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Σουμάδα είναι το ποτό που προσφέρουν τόσο σε γάμους όσο και σε αρραβώνες. Εξ’ ου και η ευχή «και στις σουμάδες σου» που είναι ανάλογη με την ευχή «και στα δικά σου».
Ένα αναψυκτικό με μοναδικό άρωμα, το οποίο πίνεται παγωμένο. Παρακάτω ακολουθεί συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τη δική σας Σουμάδα.
Υλικά για τη Σουμάδα
- 1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
- 10 πικραμύγδαλα
- 2 κιλά ζάχαρη
- 2 κουταλιές ανθόνερο
- Σκόνη κανέλας
Εκτέλεση συνταγής
- Ζεματίζουμε τα αμύγδαλα σε βραστό νερό και τα ξεφλουδίζουμε. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ με ένα ποτήρι νερό μέχρι να γίνουν χυλός.
- Σε κατσαρόλα τοποθετούμε ένα σουρωτήρι και στρώνουμε επάνω του ένα τουλπάνι (μαλακή γάζα) ή μια πολύ λεπτή πετσέτα. Σουρώνουμε προσεχτικά στο τουλπάνι, τον χυλό. Συμπληρώνουμε 4-5 ποτήρια νερό και ξεπλένουμε καλά τον χυλό του αμυγδάλου.
- Στην κατσαρόλα με το απόσταγμα του αμυγδάλου προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανθόνερο και το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η «Σουμάδα».
- Την ώρα που βράζει, την ανακατεύουμε και την ξαφρίζουμε ανά διαστήματα. Η Σουμάδα είναι έτοιμη όταν σχηματιστεί ένα γαλακτώδες πηχτό σιρόπι.
- Μόλις κρυώσει, τοποθετούμε τη Σουμάδα σε μπουκάλια. Διατηρείται στο ψυγείο, όπως οι σπιτικές λεμονάδες – βυσσινάδες.
Σερβίρισμα Σουμάδας
Η Σουμάδα σερβίρετε σε ποτήρι, αραιωμένη (αναλογία 1:5) με παγωμένο νερό, πασπαλίζοντας την επιφάνεια με σκόνη κανέλας.
Αμύγδαλα για καλή υγεία
Τα αμύγδαλα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχουν πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
- Κάλιο: Βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης του αίματος.
- Μαγνήσιο: Βοηθάει στη διάσπαση των τροφών που καταναλώνουμε σε ενέργεια και βοηθά να αποφύγουμε τις κράμπες.
- Βιταμίνη Ε: Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τον ανθρώπινο οργανισμό από πολλές εκφυλιστικές ασθένειες.
- Σελήνιο: Βοηθάει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μεταβολισμό του θυρεοειδή.
- Πρωτεΐνη: Αποτελεί δομικό συστατικό των μυών, των τριχών και των νυχιών.
- Φυτικές ίνες: Είναι σημαντικές για τη ρύθμιση της απορρόφησης λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, όπως επίσης και για την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
- Ασβέστιο και φώσφορος: Συμβάλλουν στη δημιουργία υγιών και γερών οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Τα αμύγδαλα είναι επίσης πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι αμύγδαλα μας δίνει τόσο ασβέστιο όσο και ένα μικρό κομμάτι φέτα.