Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή για τη πατροπαράδοτη σούπα των Ποντίων. Ο Τανωμένος Σορβάς λέγεται και «Τανομένος σουρβάς», «Σιρβάς», «Τανώσουπα», «Τανομεζές» ή «Τανοφάι». Όπως και να ειπωθεί, πρόκειται για μια ιδιαίτερη σούπα της Ποντιακής κουζίνας, πολύ ελαφριά και χωνευτική.
«Τανωμένος σορβάς» σημαίνει «γιαουρτωμένη σούπα»
Τανωμένος – Ξυγαλένεν
Σορβάς λέγεται στα Ποντιακά κάθε λογής σούπα. Ενώ ο Τανωμένος Σορβάς έχει πάντα ως βάση το «Κορκότο» (το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο σιτάρι) και μπορεί να είναι δύο ειδών:
– Ο «Τανωμένος» που γίνεται με «ταν» ή «πασκιτάν».
- «Ταν» είναι το αποβουτυρωμένο υγρό που απομένει μετά το χτύπημα του αγελαδινού γιαουρτιού.
- «Πασκιτάν» είναι το προϊόν που παίρνουμε όταν βράσουμε το «ταν» (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα) και είναι υπόξινο.
– Ο «Ξυγαλένεν» που γίνεται με «υλιστόν».
- «Ξυγαλένεν» είναι το γιαούρτι.
- «Υλιστόν» είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι.
Παρακάτω ακολουθεί η συνταγή, για να φτιάξετε και εσείς τον δικό σας «Τανωμένο Σορβά», τη πατροπαράδοτη σούπα των Ποντίων.
Υλικά συνταγής
- 250 γραμμάρια κορκότο
- ½ κιλό πασκιτάν (ή στραγγιστό γιαούρτι).
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό.
- 1 κουτάλι σούπας δυόσμο και (προαιρετικά) ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
- Αλάτι, πιπέρι.
- 1.5-2 lt λίτρα νερό.
Εκτέλεση συνταγής
- Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε το κορκότο με αρκετό νερό. Κατόπιν σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο.
- Αλατίζουμε το πασκιτάν (εάν δεν έχει αλάτι). Εάν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα, δεν προσθέτουμε επιπλέον.
- Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.
- Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει. Ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά, για να μην κόψει το πασκιτάν.
- Μόλις γίνουν ένα, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο και (προαιρετικά) με ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι αυτό να μαραθεί.
- Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας.
- Ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε ζεστή τη Ποντιακή σούπα μας.
Καλή σας όρεξη!
Επισημάνσεις
– Πασκιτάν και κορκότο μπορείτε να βρείτε στα μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα.
– Το πασκιτάν μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με στραγγιστό γιαούρτι. Ενώ το κορκότο στη πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πλιγούρι είναι βρασμένο.
– Ο Τανωμένος Σορβάς ή αλλιώς και Τανοφάι, τρώγεται και κρύος το καλοκαίρι.
Διαβάστε επίσης: Συνταγή για Χαβίτς
Φωτογραφία άρθρου: ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΛΙΕΙΑΣ ΠΚΜ