Ο Παναγιώτης Τοπαλίδης, από την Κοζάνη, δημιούργησε το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ», που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, με μια γεύση που αγγίζει την καρδιά και αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις.
Το τσίπουρο που κλείνει μνήμες ξεριζωμού σε ένα μπουκάλι
Το τσίπουρο της προσφυγιάς
Ο Παναγιώτης Τοπαλίδης, της Evilionagro από την Κοζάνη, δημιούργησε με τους συνεργάτες στην επιχείρηση του, το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ». Επιλέγοντας ένα όνομα που σημαίνει «δικό μας» στα Ποντιακά.
Η έμπνευση για το όνομα προήλθε από τις παιδικές αναμνήσεις του στα καζάνια, όπου ο πατέρας του τον έπαιρνε μαζί για να βοηθήσει με τα σταφύλια. Ενώ προσκαλούσε τους αγαπημένους του ανθρώπους να μοιραστούν τη στιγμή της παραγωγής του τσίπουρου.
Ο Παναγιώτης το χαρακτηρίζει «τσίπουρο της προσφυγιάς», έχοντας κλείσει στο μπουκάλι του όλο του το προσφυγικό παρελθόν, τις επώδυνες θύμησες των παππούδων του, τον ξεριζωμό.
«Το εν λόγω όνομα είναι θύμηση, είναι εικόνα και οσμή ταυτόχρονα των παιδικών μου χρόνων. Όταν ο πατέρας μου καλούσε τους φίλους του, Νοέμβρη μήνα, στο διήμερο καζάνι της περιοχής για να παράξει το δικό του τσίπουρο.
Σαν να ακούω την φωνή του ακόμη και τώρα… “άντε χαϊτέστε να πίουμε, τεμέτερον εν”»
Έτσι, όταν έπρεπε να αποφασίσει την ονομασία του δικού του τσίπουρου, η σύζυγος του Παναγιώτη, έχοντας ακούσει πολλές φορές αυτή την ιστορία, έριξε στο τραπέζι την ονομασία… «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ».
Ένα βραβευμένο τσίπουρο
Το «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» είναι πλέον ένα βραβευμένο τσίπουρο που συνδυάζει την παράδοση και την καινοτομία, με μια γεύση που αγγίζει την καρδιά και αφήνει αξέχαστες εντυπώσεις.
Το «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο
στον Διεθνή διαγωνισμό οίνου και αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2023
Μάλιστα, ενώ μέχρι πρόσφατα η ετικέτα του τσίπουρου φιλοξενούσε μια φιγούρα με Ποντιακή φορεσιά, τους επόμενους μήνες άλλαξε, απεικονίζοντας το καραβάνι της προσφυγιάς.

Απόσταξη – παραγωγή
Έχοντας ως βάση την καλλιέργεια και τις παιδικές του εικόνες, ο Παναγιώτης Τοπαλίδης δεν μπορούσε να ξεφύγει από τη δημιουργία ενός αποστάγματος που να έχει μέσα του όλη την θύμηση των παιδικών του χρόνων.
Φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο και με τις επιταγές της σύγχρονης απόσταξης, το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» έχει σκοπό να γοητεύσει με τον ευκολόπιοτο και μοντέρνο χαρακτήρα του.
Το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» είναι απόσταγμα
μονοποικιλιακού είδους σταφυλιών πολλαπλής απόσταξης
Πρόκειται για ένα μονοποικιλιακό τσίπουρο, βασισμένο στην ποικιλία «λευκή Κουντούρα», μια ξεχωριστή ποιότητα καρπού. Ενώ παράγετε αποκλειστικά απο το απόσταγμα των στέμφυλων των σταφυλιών.
Επίσης καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του τελικού προϊόντος παίζει η σύσταση του εδάφους, το υψόμετρο, ο προσανατολισμός του αμπελώνα, οι καλλιεργητικές πρακτικές και η επιλογή του σωστου χρόνου του τρύγου.
Η απόσταξη του «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» ξεκινάει αμέσως μετά τον τρύγο
Πέρα όμως από την ποιότητα των σταφυλιών, που είναι η βασική προϋπόθεση, ο συνδιασμός του νερού από φυσική πηγή που αναβλύζει από παρακείμενο βουνό και της ιδιαίτερης κλασματικής απόσταξης, συνθέτει την απόλυτη ποιότητα.
Η Evilionagro αξιοποιεί την πρώτη ύλη μέσα από τη βιώσιμη καλλιέργεια 35 στρεμμάτων αμπελώνα που διαχειρίζεται στο Αλιβέρι της Εύβοιας. Ενώ στα σχέδια βρίσκονται και νέα προϊόντα, υπό το πρίσμα της καινοτομίας.
Στόχος είναι εντός της επόμενης διετίας να δημιουργηθεί ένα νέο τσίπουρο που δεν υπάρχει ως παραγωγή. Με την καινοτομία του να έγκειται στην απόσταξη και στην παρασκευή του, το οποίο θα έχει και ένα καινούριο όνομα, που δεν θα ξεφεύγει όμως από την προσφυγική του αύρα.

Που θα το βρείτε
Το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» της Evilionagro μπορεί κανείς να το βρει στη Θεσσαλονίκη, στην Πιερία, στην Κοζάνη, στο Κιλκίς, στη Δράμα και βέβαια στην Εύβοια. Ενώ έχει αρχίσει να τοποθετείται και σε άλλες περιοχές, μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά, ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος εις βάρος της ποιότητας.
Η θετική υποδοχή του κοινού είναι αυτή που έδωσε στους δημιουργούς του τσίπουρου το κουράγιο, να συνεχίσουν, όπως λέει ο Παναγιώτης Τοπαλίδης.
Τέλος, το τσίπουρο «ΤΕΜέΤΕΡΟΝ» ταιριάζει ιδανικά με μεζεδάκια όπως τα θαλασσινά, τα αλίπαστα, τα τουρσιά, τα πικάντικα λουκάνικα, τα καπνιστά αλλαντικά, οι πιπεριές, οι αλοιφές, οι κεφτέδες και τα τυριά.
Δείτε επίσης: Συνταγή για καλό Ποντιακό τσίπουρο
Με πληροφορίες από το Voria.gr