To 1923 Κερασούντιοι και Γαρσλήδες ξεριζωμένοι από τις πατρογονικές τους εστίες, συναντούνται στη Θράκη και χτίζουν το Θρυλόριο. Ένα χωριό αμιγώς Ποντιακό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή, την πρωτεύουσα του νομού Ροδόπης.
Ένα χωριό, προς τιμήν ενός φιλέλληνα Αυστραλού
Θρυλόριο – Ροδόπη
Το Θρυλόριο ανεγέρθηκε μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τη συμβολή του Αυστραλού Ύπατου Αρμοστή των Προσφύγων, George Devine Treloar. Ο οποίος ήταν αρμόδιος για την αποκατάσταση των προσφύγων στην Θράκη. Από το επώνυμο του Treloar, το χωριό πήρε την ονομασία του.
Ο Treloar μαζί με τον Άγγλο συνεργάτη του, συνταγματάρχη Proctor, ίδρυσαν περίπου 12 χωριά σε Ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη. Καθώς έφθαναν κατά δεκάδες χιλιάδες οι πρόσφυγες επιζώντες στην Ελλάδα, βοήθησαν πολλούς απ΄αυτούς να βρουν φαγητό, ρουχισμό και στέγη. Να μπορέσουν να ζήσουν και να ορθοποδήσουν.
Η ονοματοδοσία του Θρυλορίου, είναι η ελάχιστη τιμή στον George Devine Treloar, που συνέβαλλε στη διάσωση των προγόνων μας το 1922.
- Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Θρυλόριο μπορείτε να βρείτε εδώ.
- Επισκεφθείτε το Θρυλόριο στο Facebook.
Εκδηλώσεις στο Θρυλόριο
Το Θρυλόριο είναι ένα χωριό που αναδεικνύει τον Ποντιακό πολιτισμό, την ιστορία και την γαστρονομία. Με πολλές και διάφορες δράσεις, τις οποίες διοργανώνουν και συμμετέχουν οι κάτοικοι του Θρυλορίου. Διατηρώντας έτσι άρρηκτους τους δεσμούς μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος.
Τα έθιμα είναι το αλάτι στη ζωή μας
Υπό την αιγίδα του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου, «Η Κερασούντα και το Γαρς», καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις, άμεσα συνυφασμένες με την παράδοση και τα έθιμα των Ποντίων.
Ενδεικτικά:
- Αρχές του χρόνου, το παραδοσιακό δρώμενο του δωδεκαήμερου, αυτό των Μωμόγερων. Ένα έθιμο που επιβιώνει και στο νομό Ροδόπης, χάρη στον Σύλλογο Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς».
- Τις ημέρες του Πάσχα, στο Θρυλόριο λαμβάνουν χώρα οι «Αυγομαχίες», ένας διαγωνισμός τσουγκρίσματος αυγών. Ένα έθιμο που έχει μακρά παράδοση στους Πόντιους της Ροδόπης. Με τους κατοίκους του Θρυλορίου (και όχι μόνο) να ψάχνουν να βρουν το δυνατότερο αυγό. Μάλιστα, τις κότες που κάνουν γερά αυγά τις προσέχουν σαν τα μάτια τους. Μια διαδικασία που γίνεται όλο τον χρόνο, με κορύφωση τις αυγομαχίες.
- Τον Μάιο, διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
- Ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 2001, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος, στο Θρυλόριο αναβιώνει το ταφικό έθιμο. Έξω από τα νεκροταφεία του Θρυλορίου, οι κάτοικοι της περιοχής διατρανώνουν την αγάπη τους για ανθρώπους που έχουν χάσει. Αλλά και την πεποίθηση ότι οι ψυχές τους παραμένουν ζωντανές.
- Το καθιερωμένο πλέον «Ποντιακό Master Chef» ή αλλιώς «Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας». Ένας διαγωνισμός μαγειρικής – προβολής και ανάδειξης του διατροφικού πολιτισμού, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας.
- Πανηγυρικός εσπερινός τελείται κάθε χρόνο, στο Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου. Στο πλαίσιο των ομώνυμων εκδηλώσεων του χωριού, προς χάρη της γιορτής της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου.
- Επίσης: Διάφορες Ποντιακές θεατρικές παραστάσεις – Μουσικές Ποντιακές βραδιές στις οποίες εμφανίζονται καταξιωμένοι Πόντιοι καλλιτέχνες και όχι μόνο.
George Devine Treloar
Το Θρυλόριο έχει ιστορικούς δεσμούς με την Αυστραλία. Καθώς χτίστηκε από τον Αυστραλό, George Divine Treloar. Ο οποίος έσωσε από την πείνα και τις ασθένειες, 108.000 επιζώντες της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Γεννημένος το 1884 στη κωμόπολη Ballarat στη πολιτεία της Victoria, ο George Devine Treloar υπηρέτησε με τον Βρετανικό Στρατό στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φτάνοντας το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη.
Το 1919 βρίσκεται πρώτα στη Ρωσία κι ύστερα στην Κωνσταντινούπολη. Όπου ήταν υπεύθυνος για χιλιάδες Ρώσους, πρόσφυγες από την Οκτωβριανή Επανάσταση και τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο. Εκεί παντρεύεται την Kathleen May Douch, το 1923. Η Κάθλιν, μάλιστα, είχε γεννηθεί στην Πόλη το 1901.
Ύστερα από δύο χρόνια, φθάνει στη Θεσσαλονίκη. Στις 6 Οκτωβρίου 1922, διορίζεται Ύπατος Αρμοστής των Προσφύγων σε ανατολική Μακεδονία και δυτική Θράκη. Θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1926. Την εποχή εκείνη, γεννήθηκαν δύο από τα τρία παιδιά του: η Ελισάβετ (1925) και ο Τζων (1926).
Ο George Devine Treloar επέστρεψε στην Αυστραλία το 1929. Όπου και παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του, το 1980, σε ηλικία 96 ετών
Είναι βέβαιο πως χωρίς την αφοσίωση του George Devine Treloar, όπως και άλλων Αυστραλών, οι πρόγονοι μας δεν θα είχαν επιβιώσει από την καταστροφή των καιρών εκείνων.