Το Κόκκινο Ποτάμι – Πίσω από τις κάμερες

Μοιραστείτε το

Πόσο εύκολα μπορεί να αποτυπώσει κανείς στη τηλεόραση, την ατμόσφαιρα μιας εποχής, όταν έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε; Την απάντηση στο δύσκολο αυτό ερώτημα δίνει η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» του OPEN TV.

Κάθε ιστορικό γεγονός θα πρέπει να αποδίδεται με ακρίβεια


Σκηνοθεσία

Η ιστορία αγάπης δύο Ελλήνων στα ταραγμένα χρόνια του διωγμού των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί την μαγιά για μια σειρά που έχει καταφέρει να συγκινήσει τους τηλεθεατές. «Το Κόκκινο Ποτάμι έχει κερδίσει το στοίχημα της τηλεθέασης, ωστόσο πριν δούμε το αποτέλεσμα στον αέρα, ο Μανούσος Μανουσάκης και όλη η ομάδα του, εργάστηκαν πολύ σκληρά, για να είναι η σειρά αντάξια των ιστορικών προσδοκιών.

Ο Μανούσος Μανουσάκης προσέχει τη κάθε λεπτομέρεια της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι». Για τον λόγο αυτό, σε συνέντευξη του δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, γιατί δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Επίσης, θέλει μια τεράστια μελέτη, γιατί εκτείνεται η ιστορία μας από το 1908 μέχρι το 1920 περίπου»

Ο σκηνοθέτης της σειράς, πέραν φυσικά από τα κοστούμια και τα γυρίσματα σε σκηνικά σε πραγματικές τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έδωσε πολύ μεγάλη προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι». Κάθε ιστορικό γεγονός θα πρέπει να αποδίδεται με ακρίβεια. Καθώς εξιστορεί μια ιδιαίτερα δύσκολη ιστορική περίοδο του Ελληνισμού.


Μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου

Ο Μανούσος Μανουσάκης όμως στη σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» έδωσε πολύ μεγάλη βάση και στη σωστή απόδοση των Ποντιακών. Που χρησιμοποιούνται από πολλούς ηθοποιούς κατά την εξέλιξη της πλοκής. Για τον λόγο αυτό η παραγωγή της σειράς έχει φροντίσει για μαθήματα Ποντιακής διαλέκτου, για τους ηθοποιούς της σειράς. Σε σταθερή συνεργασία με τον καθηγητή Ποντιακών, Κυριάκο Σαχινίδη.

Σε κάθε γύρισμα ο Μανούσος Μανουσάκης σημειώνει τις φράσεις που θέλει να ειπωθούν στα Ποντιακά από τους ηθοποιούς. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Σαχανίδης, καθηγητής Ποντιακών, παίρνει το σενάριο και γράφει τους συγκεκριμένους διαλόγους στα Ποντιακά.

Διαλόγους στα Ποντιακά σε γυρίσματα της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» έχουν πολλοί ηθοποιοί, όχι μόνο οι πρωταγωνιστές

Οι ηθοποιοί οποίοι παίρνουν το σενάριο με την απόδοση των λόγων τους στα Ποντιακά από τον συνεργάτη – καθηγητή. Όταν στο γύρισμα προβλέπεται να ειπωθούν κάποιες φράσεις στα Ποντιακά, παρών βρίσκεται πάντα ο Κυριάκος Σαχανίδης. Προκειμένου να τους καθοδηγήσει, δίνοντας στους ηθοποιούς τον σωστό τρόπο της εκφοράς του λόγου.

Η επιμέλεια της Ποντιακής διαλέκτου συνεχίζεται και μετά το τέλος των γυρισμάτων. Αφού μονταριστεί κάθε επεισόδιο και πριν τοποθετηθούν οι υπότιτλοι, ελέγχονται σε συνεργασία με τον καθηγητή Ποντιακών οι σκηνές όπου έχουν χρησιμοποιηθεί φράσεις στα Ποντιακά. Έτσι, η παραγωγή τσεκάρει μια ακόμη φορά ότι οι λήψεις που έχουν επιλεχθεί είναι σωστές, σε ότι αφορά την εκφορά του λόγου.


Κυριάκος Σαχανίδης

Ο Κυριάκος Σαχανίδης είναι οικονομολόγος στο επάγγελμα. Ωστόσο, έχει μελετήσει για χρόνια ολόκληρα την Ποντιακή διάλεκτο. Στο ενεργητικό του καταγράφονται δεκάδες θεατρικά έργα γραμμένα στα Ποντιακά, εγχειρίδια εκμάθησης της γλώσσας και άλλα βοηθήματα.

Επιπλέον, έχει μεταφράσει στα Ποντιακά το Πάτερ Ημών, τον Εθνικό Ύμνο, αλλά και ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών. Όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης και η Κική Δημουλά.

Ο καθηγητής Ποντιακών γνώριζε «Το Κόκκινο Ποτάμι» ως βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ομώνυμη σειρά, αλλά και τον συγγραφέα του Χάρη Τσιρκινίδη. Πολλά χρόνια πριν οι ιστορίες του πάρουν ζωή στη μικρή οθόνη.

Ο Κυριάκος Σαχανίδης που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της πιστής απόδοσης των Ποντιακών στη σειρά, έχει πολύ έντονες μνήμες από τον πόνο που βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου εκείνη την περίοδο, μέσα από τις αφηγήσεις της οικογένειάς του. Λέει μάλιστα με συγκίνηση, ανακατεμένη με περηφάνια που προκαλεί ρίγη…

«Η μάνα μου μέχρι να πεθάνει, κάθε μέρα μοιρολογούσε τον αδερφό της, που τον κρέμασαν οι Τούρκοι»

Ο Κυριάκος Σαχανίδης δεν μοιάζει να εκπλήσσεται με την τεράστια επιτυχία της σειράς στην τηλεόραση. Αντ’ αυτού, μιλάει για την απήχηση που έχει η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι» στους Έλληνες του εξωτερικού…

«Με παίρνουν από τη Σουηδία και τη Γερμανία. Μαζεύονται κάθε Κυριακή, βλέπουν τη σειρά και κλαίνε».


Μαθήματα Ποντιακής λύρας

Οι ηθοποιοί της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι», δεν πρέπει να μάθουν απλώς να μιλούν άπταιστα τη Ποντιακή διάλεκτο ή Τούρκικα, όπου χρειαστεί. Κάποιοι από αυτούς έκαναν και εντατικά μαθήματα μουσικής.

Ο Αργύρης Πανταζάρας, ο ηθοποιός που ξεχώρισε από το καστ στον ρόλο του Θέμη, αδερφού του Μίλτου, όπως και ο συνάδελφός του Σπύρος Σιδέρης, έκαναν μαθήματα Ποντιακής λύρας από τον λυράρη Γιώργο Θεοδωρίδη. Ώστε να δείχνουν πειστικοί στις σκηνές που εμφανίζονται να παίζουν το μουσικό όργανο.

Με αυτά και με κείνα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως κάθε επεισόδιο της σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» χρειάζεται 8 με δέκα ημέρες μόνο για τη διαδικασία των γυρισμάτων.

Τονίζει χαρακτηριστικά ο Μανούσος Μανουσάκης για την υπερπαραγωγή του OPEN TV:

«Οι διαφορές είναι ότι μια ταινία είναι μιάμιση ώρα, εδώ έχουμε 15 ταινίες. Όλες οι προδιαγραφές και οι τεχνικές και οι καλλιτεχνικές είναι κινηματογραφικής ταινίας»


– Διαβάστε επίσης: Πως γεννήθηκε η σειρά «Το Κόκκινο Ποτάμι»


Πηγή

Μοιραστείτε το